نوع مقاله : مقاله پژوهشی
نویسندگان
1 نویسندة مسئول
2 نویسنده دوم
3 نویسنده سوم
چکیده
کلیدواژهها
عنوان مقاله [English]
نویسندگان [English]
This study aimed at assessing the satisfaction level of rural production cooperative members regarding internal service qualityby using SERVQUAL model. The statistical population of this research included 3715 members of rural production cooperatives of ChaharMahal and Bakhtiari Province. The sample included 160 individuals who were selected by random sampling method. Survey method was used, and a questionnaire was used to gather data. Faculty members of Isfahan Industrial University at Department of Rural Development validated the instrument. A pilot test was implemented. Cronbach’s alpha coefficient was used to measure reliability (0.96). The results of this research revealed that the adjusted model of SERVQUAL was a suitable tool for measuring the members' satisfaction of rural production cooperatives. Also, according to the results, these cooperatives had met the members' expectations merely in confidence dimension respect, and regarding the other dimensions were unsuccessful. Moreover, the result of Kruskal-Wallis Test revealed that there was a significant difference between individual’s satisfaction level and their characteristics.
کلیدواژهها [English]
مقدمه
از جمله مهمترین موانع موجود در راه توسعه بخش کشاورزی در ایران، خردی و پراکندگی زمینهای کشاورزی است. شاید بتوان گفت یکی از بهترین راههای مقابله با این واقعیت، برپایی واحدهای بهرهبرداری گروهی میباشد. در این میان، بیشک شرکتهای تعاونی تولید روستایی، بهدلیل رعایت اصول سهگانه "مالکیت"، "حاکمیت" و "فاعلیت"، مورد استقبال بیشتری در مقایسه با دیگر واحدهای بهرهبرداری جمعی قرار گرفتهاند. با این حال، این شرکتها با داشتن دهها سال قدمت هنوز آن جایگاه بایسته و متناسب با شأنشان را در بخش تولید بهدست نیاوردهاند. مطالعات گوناگون نشان میدهند عدم مشارکت اعضا در امور این شرکتها از جمله دلایل ناکامی این شرکتهاست (امینی و رمضانی، 1385؛ عیدی و همکاران، 1391؛ Bhuyan, 2007؛ Hakelius, 1996). این در حالی است که بر اساس نظریات مختلف، نیروی انسانی عمدهترین سرمایه هر سازمان است به طوری که نیروی انسانی راضی و با انگیزه نقش مهمی در پیشبرد اهداف سازمان و موفقیت آنها ایفا میکند. اگر کارکنان انگیزه لازم را داشته باشند و به خواستههای آنها توجه گردد و اختیارات لازم نیز به آنها تفویض شود و در مجموع رضایت آنها تأمین شود، رفتار آنها در جهت اهداف سازمان خواهد بود (امیری و همکاران، 1387). این مسئله به خصوص در شرکتهای تعاونی، که حتی دوام و بقای آنها بر پایۀ مشارکت و همکاری اعضاست، اهمیت ویژهای دارد. بر این اساس، هدف کلی این پژوهش سنجش میزان رضایت اعضا از کیفیت خدمات داخلی در شرکتهای تعاونی تولید روستایی استان چهارمحال و بختیاری است. با توجه به هدف کلی این پژوهش، اهداف اختصاصی عبارتاند از:
- ارائۀ مدلی کاربردی برای سنجش کیفیت خدمات داخلی در شرکتهای تعاونی تولید روستایی؛
- تعیین میزان رضایتمندی اعضای شرکتهای تعاونی تولید روستایی از کیفیت خدمات ارائه شده در این شرکتها؛
- مقایسۀ ویژگیهای فردی اعضا با میزان رضایت آنها از کیفیت خدمات داخلی ارائه شده در شرکتها.
گفتنی است این مطالعه برای نخستین بار در ایران به دنبال یافتن نمونهای قابل اجرا از مدل سروکوال برای سنجش کیفیت خدمات داخلی شرکتهای تعاونی تولید روستایی از نظر اعضاست. نتایج این پژوهش میتواند به مدیران در دستیابی به تصویر صحیحی از میزان رضایت اعضا از کیفیت خدمات ارائه شده در شرکت و ابعادِ نیازمندِ توجه جدیتر آن یاری رساند.
مبانی نظری
شرکتهای تعاونی نهادهای خودجوش و مردمی به شمار میآیند که تنها با همکاری فیزیکی و مالی همه اعضا قادر به ادامه فعالیت میباشند. بنابراین، رضایت اعضا در این نهادها بیش از هر سازمان دیگری اهمیت دارد. پژوهشهای متعددی در زمینه سنجش رضایتمندی کارکنان در سازمانهای مختلف انجام گرفته است، اما کمتر پژوهشی این مسئله را به صورت منسجم و بر اساس الگوی مشخص در شرکتهای تعاونی بررسی کرده است؛ مبحثی که در ادبیات بازاریابی داخلی مورد بحث قرار میگیرد. بازاریابی داخلی یکی از مباحث بازاریابی است که در سال 1981 توسط بری برای حل مسائل و مشکلات مربوط به کارکنان سازمانها و ارائه خدمات با کیفیت به آنان مطرح شد. در بازاریابی داخلی، کارکنان به عنوان مشتریان داخلی درنظر گرفته میشوند که میبایست از طریق ارتقای کیفیت خدمات داخلی در جهت ایجاد انگیزه در آنها تلاش کرد. کیفیت خدمات داخلی بر اقدامات درونی اشاره دارد که مدیر با اجرای آنها باید از ارائه خدمات با کیفیت به کارکنان اطمینان حاصل کند(Caruana & Pitt, 1997). بهبود کیفیت خدمات داخلی منجر به ارتقای کیفیت خدمات خارجی و در نتیجه موفقیت سازمان میگردد (امیری و همکاران، 1387). امروزه مدلها و الگوهای متنوعی برای ارزیابی کیفیت خدمات وجود دارند که مدل سروکوال یکی از پرکاربردترین آنهاست که توسط پاراسرمن و همکاران در سال 1985 با 22 گویه تدوین شد و بر پایۀ نظریه «عدم تأیید انتظارات» بنا شده است. بر اساس این نظریه، اگر عملکرد ادراک شده توسط فرد[1] از انتظارات او[2] بیشتر باشد، فرد احساس رضایت میکند و اگر عملکرد ادراک شده از انتظارات فرد کمتر باشد، شخص احساس نارضایتی میکند.
استقبال زیاد محققان از این مدل به دلیل وجود مزیت آن نسبت به سایر مدلهای سنجش کیفیت خدمات میباشد. از جمله مزایای این مدل میتوان به امکان تطبیق ابعاد سروکوال با انواع محیطهای خدماتی، اهمیت ابعاد پنجگانه آن در سنجش کیفیت خدمات و توانایی تحلیل بر اساس ویژگیهای جمعیتشناختی و روانشناختی اشاره کرد (فعلی و همکاران، 1390).
با توجه به اهمیت و مزایای مدل سروکوال، در این پژوهش برای نخستین بار در کشور از شکل تطبیق یافته این مدل برای سنجش میزان رضایت اعضا از کیفیت خدمات داخلی ارائه شده در شرکتهای تعاونی تولید روستایی استان چهارمحال و بختیاری استفاده شد.
استان چهارمحال و بختیاری در جنوب غرب کشور واقع شده است. مرکز این استان شهرکرد میباشد و با توجه به میزان بارشهای جوی و وجود رودخانههای پرآب (رودخانه کارون و زاینده رود)، کشاورزی یکی از مهمترین ارکان اقتصادی، به ویژه در شرق این استان، است. یکی از مهمترین مشکلات بخش کشاورزی این استان مسئله خردهمالکی است. به همین دلیل، ایجاد تشکلهای تعاونی همواره مورد توجه مسئولان استان بوده است. نتایج این پژوهش میتواند مدیران این شرکتها را برای ایجاد انگیزه در بین اعضا و در نتیجه موفقیت این نهادهای مردمی یاری رساند.
پیشینة پژوهش
مطالعات مربوط به کیفیت خدمات از سال 1980، یعنی زمانی که گرانروس برای اولین بار مدلی برای سنجش کیفیت خدمات طراحی نمود، آغاز شد. سپس در سال 1985 پاراسرمن و همکاران مدل سروکوال را ارائه کردند (Saraei & Amini,2012). این مدل کیفیت خدمات را به عنوان اختلاف بین سطح انتظارات و ادراکات مشتریان معرفی نمود. آنها در مطالعات اولیه خود در سال 1985 به 10 شاخص زیر برای سنجش کیفیت خدمات دست یافتند: قابلیت اطمینان، پاسخگویی، شایستگی، دسترسی، ادب، ارتباطات، اعتماد، امنیت، درک و شناخت مشتریان، و شواهد فیزیکی و ملموس. در نتیجة مطالعاتی که این گروه در سال 1988 انجام دادند، 10 شاخص کیفیت خدمات فوق (به دلیل وجود همبستگی زیاد بین بعضی از شاخصها) به 5 شاخص زیر کاهش داده شد (Buttle, 1996):
1. ویژگیهای فیزیکی: ظاهر تجهیزات و وسایل و ابزار فیزیکی موجود در محل کار و کارکنان؛
2. اعتماد: توانایی سازمان خدمت دهنده در عمل به وعدههای خود بهطور دقیق و مستمر؛
3. پاسخگویی: تمایل و اشتیاق سازمان برای کمک به مشتریان و ارائه بهموقع خدمات؛
4. اطمینان خاطر: دانش و مهارت و شایستگی کارکنان و سازمان در القای حس اعتماد و اطمینان به مشتری؛
5. دلسوزی: نزدیکی و همدلی با مشتری و تلاش در جهت درک نیازهای مشتری (Allan, 2003).
به طور خلاصه، مدل پاراسرمن و همکاران برای تعیین کیفیت خدمات نشان میدهد که اگر عملکرد ادراک شدة فرد از انتظارات او بیشتر باشد، فرد احساس رضایت میکند و اگر عملکرد ادراک شده از انتظارات فرد کمتر باشد شخص احساس نارضایتی میکند (دیواندری و دلخواه، 1384). از سال 1988، مدلسروکوال به طور گسترده در تحقیقات مختلف برای اندازهگیری کیفیت خدمات در صنایع مختلف به کار گرفته شد. هرنون و آلتمن Hernon & Altman, 2002))
از ایـن مـدل برای سنـجش میـزان رضایت مشتـریان کتـابخانه شیکاگو استفاده نمودند. آکبابا
(Akbaba, 2006) کیفیت خدمات در صنعت هتلداری ترکیه را با استفاده از این مدل سنجید. کومار و همکاران (Kumar et al., 2009) از این مدل برای تعیین اهمیت نسبی عوامل کیفیت خدمات از دید مشتریان بانکها در مالزی استفاده نمودند. فعلی و همکاران (1390) از مدل سروکوال برای سنجش میزان رضایت دانشجویان دانشکده کشاورزی دانشگاه تربیت مدرس از کیفیتخدماتآموزشیبهرهبردند. زارعی(1388) از مدل سروکوال برای ارزیابی میزان رضایتمندی اعضای هیئت علمی دانشگاه آزاد واحد مرودشت استفاده کرد. دیواندری و دلخواه (1384) میزان رضایت مشتریان بانک ملت را با استفاده از این مدل سنجیدند. علاوه بر این، در تعدادی از پژوهشها از این مدل برای سنجش کیفیت خدمات داخلی استفاده شد که از آن جمله میتوان به پژوهش پاراسکواس (Paraskevas, 2001) اشاره کرد که از این مدل برای اندازهگیری سطح کیفیت خدمات داخلی در صنعت هتلداری استفاده کرد. در مدل سروکوال مورد استفاده در این پژوهش علاوه بر ابعاد فیزیکی، قابلیت اطمینان، قابلیت اعتماد، مسئولیتپذیری و همدلی، ابعاد قابلیت ارتباط و انعطافپذیری نیز در نظر گرفته شد. نتایج نشان داد مدل سروکوال همچنان مدل مناسبی برای سنجش کیفیت خدمات داخلی در صنعت هتلداری میباشد. همچنین کانگ و همکاران (Kang et al., 2002) از مدل سروکوال برای اندازهگیری سطح کیفیت خدمات داخلی در سازمان استفاده کردند که مدل به کار رفته هر 5 بعد قابلیت اطمینان، قابلیت اعتماد، ملموس بودن، همدلی و مسئولیتپذیری را شامل میشود. کاروانا و پیت (Caruana & Pitt, 1997) علاوه بر استفاده از مدل سروکوال برای سنجش کیفیت خدمات داخلی، به بررسی رابطه کیفیت خدمات و عملکرد سازمان پرداختند و نشان دادند که کیفیت خدمات داخلی بر عملکرد سازمان اثر دارد. امیری و همکاران (1387) از مدل سروکوال برای سنجش کیفیت خدمات داخلی واحدهای شرکت گاز تهران استفاده نمودند و به این نتیجه رسیدند که بازاریابی درونی بر کیفیت خدمات خارجی اثر مثبت و معنادار نداشته است. همچنین شاهین و ابوالحسنی (1389) از این مدل برای سنجش کیفیت خدمات داخلی در صنعت بیمه استفاده کردند.
با وجود اهمیت سنجش کیفیت خدمات داخلی، در شرکتهای تعاونی بهمنظور ایجاد انگیزه در اعضا برای مشارکت در امور، پژوهشهای محدودی در این زمینه انجام گرفته است. بر این اساس، چنان که گفته شد، این پژوهش به دنبال ارزیابی میزان رضایت اعضا ازکیفیت خدمات داخلی ارائه شده در شرکتهای تعاونی تولید روستایی استان چهارمحال و بختیاری با استفاده از مدل سروکوال میباشد.
روش تحقیق
این تحقیق به روش پیمایشی انجام شده است و از نوع توصیفی تحلیلی میباشد. جامعه آماری این پژوهش را اعضای شرکتهای تعاونی تولید روستایی فعال استان چهارمحال و بختیاری به تعداد 3715 نفر تشکیل دادهاند. نمونهگیری از تمام این شرکتها انجام گرفت و برای تعیین حجم نمونه از فرمول کوکران با مقدار p برابر 18/0 در سطح اطمینان 95 درصد و با دقت 06/0 استفاده شد که حجم نمونه 160 نفر تعیین گردید (Cochran, 1976) و سپس سهم هر شرکت به روش انتساب متناسب تعیین شد.
ابزار مورد استفاده در این پژوهش برای گردآوری اطلاعات، پرسشنامه بوده که سؤالات آن در دو بخش طراحی شده است؛ بخش نخست پرسشنامه برای کسب اطلاعات فردی اعضا تدوین شد و در بخش دوم پرسشهای مرتبط با ارزیابی میزان انتظارات و ادراکات اعضا از خدمات ارائه شده در یک مقیاس 5 سطحی لیکرت طراحی گردید. پرسشنامه اصلی سروکوال شامل 22 سؤال زوجی میباشد که میزان انتظارات و ادراکات مشتریان را در 5 بعد به طور جداگانه میسنجد. به منظور استفاده از این پرسشنامه برای سنجش کیفیت خدمات داخلی در شرکتهای تعاونی تولید روستایی، این سؤالات با نظر کارشناسان به 57 سؤال زوجی در قالب 5 بعد افزایش یافت و از پاسخدهندگان خواسته شد تا نظر خود را در یک مقیاس 5 سطحی لیکرت از شدیداً مخالف (عدد1) تا شدیداً موافق (عدد5) ابراز نمایند. سپس به منظور بررسی مقدماتی، تعداد 30 پرسشنامه تکمیل و پس از اعمال اصلاحات لازم، پرسشنامه نهایی تدوین شد. برای تعیین تطابق پرسشها با مفاهیم برگرفته از چارچوب نظری پژوهش یا روایی پرسشنامه، از روش تحلیل عاملی بهره گرفته شد. همچنین برای تعیین میزان تناسب متغیرها در ماتریس همبستگی از آماره KMO استفاده گردید (دوواس، 1376). از سوی، دیگر برای اطمینان از مناسب بودن دادهها برای تحلیل عاملی مبنی بر اینکه ماتریس همبستگی که پایه تحلیل عاملی قرار میگیرد در جامعه برابر صفر نباشد، آزمون بارتلت مورد استفاده قرار گرفت. همچنین برای سنجش قابلیت اعتماد یا پایایی پرسشنامه، که نشان میدهد ابزار اندازهگیری در شرایط یکسان تا چه اندازه نتایج یکسان میدهد، از ضرایب آلفای کرونباخ استفاده شد (سرمد، 1385). جدول 1 میزان پایایی و روایی مفاهیم بهکار رفته در پرسشنامه را نشان میدهد.
جدول 1. پایایی و روایی مفاهیم بهکار رفته در پرسشنامه اعضا
عوامل |
مفهوم واسطه |
ادراکات |
انتظارات |
|||||||
شاخص رضایتمندی |
(ابعاد) |
ضریب a |
sig |
Bartletts |
KMO |
ضریبa |
sig |
Bartletts |
KMO |
|
فیزیکی |
877/0 |
000/0 |
857/1909 |
845/0 |
793/0 |
000/0 |
173/150 |
780/0 |
||
اعتبار |
902/0 |
000/0 |
985/549 |
897/0 |
743/0 |
000/0 |
934/167 |
640/0 |
||
پاسخگویی |
863/0 |
000/0 |
984/347 |
843/0 |
681/0 |
000/0 |
691/43 |
764/0 |
||
اطمینان |
960/0 |
000/0 |
494/2357 |
941/0 |
761/0 |
000/0 |
257/1640 |
771/0 |
||
همدلی |
913/0 |
000/0 |
307/1153 |
905/0 |
762/0 |
000/0 |
183/938 |
818/0 |
||
Cronbach's Alpha962/0 = |
Sig000/0 = |
Bartletts273/16424= |
KMO =0 825/ |
|||||||
مأخذ: یافتههای پژوهش
همانگونه که مشاهده میشود، ضرایب مورد محاسبه مبین پایایی و روایی بالای ابزار گردآوری اطلاعات میدانی پژوهش میباشند. این نشان میدهد که مدل اصلاح شدۀ 5 بعدی سروکوال ابزار مناسبی برای سنجش کیفیت خدمات داخلی در شرکتهای تعاونی تولید روستایی است و از این مدل میتوان در موارد مشابه استفاده نمود.
ابزار مورد استفاده برای تجزیه و تحلیل دادهها نرمافزار17 Spssبوده و برای توصیف اطلاعات گردآوری شده از جداول توزیع فراوانی بهره گرفته شد. برای آزمون گمانههای پژوهش نیز با توجه به اینکه عدم نرمال بودن توزیع دادهها با استفاده از روش کولموگروف- اسمیرنوف و شاپیرو ویلک به صورت عددی به اثبات رسید، از آزمونهای ناپارامتریک ویلکاکسون و کروسکال والیس و نیز روش تحلیل خوشهای یا کلاستر استفاده شد.
نتایج و بحث
میانگین سن افراد مورد مطالعه 55 سال است. کمینه سن نمونه آماری پژوهش 21 سال و بیشینه آن 88 سال است. 5/87 درصد از نمونه آماری پژوهش را میانسالان و سالمندان تشکیل میدهند و بنابراین باید پذیرفت که در مجموع شرکتها چهره جوانی ندارند. حدود 22 درصد افراد بیسواد و 12 درصد تحصیلات دانشگاهی دارند. سطح تحصیلات اکثر اعضا، مکتبی و ابتدایی میباشد که این میتواند بر موفقیت تعاونیها تأثیر بگذارد. میانگین سابقه عضویت اعضا در شرکتهای تعاونی 12 سال است و 45 درصد آنها بیش از 11 سال سابقه عضویت دارند. حدود 70 درصد اعضا کمتر از 50 درصد درآمد خود را از شرکت به دست میآورند که این مسئله از نکات قابل توجه در یافتههای پژوهش میباشد. در حدود 30 درصد اعضا اعلام کردهاند که اصلاً در جلسات مجمع عمومی سالانه شرکتها شرکت نمیکنند و مهمترین دلیل خود را عدم رضایت از عملکرد هیئت مدیره اعلام کردهاند.
در این پژوهش، برای مقایسه میزان انتظارات و ادراکات اعضا در هر یک از 5 بُعد، از آزمون ناپارامتریک ویلکاکسون استفاده شد. در جدول 2 میزان ادراکات و انتظارات اعضای شرکتها در هر یک از ابعاد پنجگانه و نیز شکاف بین آنها و همچنین سطح معنیداری در آزمون ویلکاکسون نشان داده شده است.
جدول 2. بررسی میزان رضایتمندی اعضای شرکتهای تعاونی تولید روستایی در ابعاد مختلف
|
عملکرد شرکت |
بعد فیزیکی |
بعد اعتبار |
بعد پاسخگویی |
بعد اطمینان |
بعد همدلی |
میانگین ادراکات |
3379/3 |
0438/3 |
6253/3 |
2746/3 |
3543/3 |
3357/3 |
میانگین انتظارات |
7490/3 |
5012/3 |
2392/4 |
9097/3 |
3794/3 |
8521/3 |
شکاف کیفیت |
4111/0- |
4574/0- |
6139/0- |
6351/0- |
0251/0- |
5164/0- |
آماره Z |
010/5- |
448/4- |
263/6- |
759/6- |
598/0- |
233/6- |
سطح معنی داری |
000/0 |
000/0 |
000/0 |
000/0 |
035/0 |
000/0 |
مأخذ: یافتههای پژوهش
چنانکه دادههای جدول 2 نشان میدهد، اختلاف بین میانگین انتظارات و ادراکات اعضای شرکتهای تعاونی تولید روستایی استان از عملکرد کلی شرکت در سطح اطمینان 99 درصد معنیدار میباشد و بنابراین میتوان گفت این شرکتها در مجموع نتوانستهاند انتظارات اعضا را برآورده کنند. همچنین اختلاف بین میانگین انتظارات و ادراکات اعضای شرکتها در همه ابعاد مدل، بهجز بُعد اطمینان، در سطح اطمینان 99 درصد معنیدار میباشد لذا میتوان پذیرفت که این شرکتها فقط در بُعد اطمینان توانستهاند انتظارات اعضا را برآورده سازند و در سایر ابعاد میانگین انتظارات بهطور معنیداری بالاتر از میانگین ادراکات اعضاست. دادهها نشان میدهد بیشترین میزان شکاف کیفیت خدمات متعلق به بعد پاسخگویی میباشد که این مسئله میتواند دستیابی به اهداف بلند مدت شرکت را به شدت تحت تأثیر قرار دهد. از طرفی، اگرچه عملکرد شرکت (سطح ادراکات) در بعد فیزیکی کمتر از سایر ابعاد ارزیابی شده، اما با توجه به اینکه میزان انتظارات در این بعد نیز نسبت به سایر ابعاد پایینتر میباشد، شکاف کیفیت خدمات در این بعد چندان چشمگیر نیست. این مسئله نشان دهنده نقطه قوت مدل سروکوال است که در آن علاوه بر عملکرد سازمان، میزان انتظارات اعضا نیز درنظر گرفته میشود و بنابراین میتواند راهنمای خوبی برای مدیران سازمانها در جهت ارائه خدمات مناسب به کارکنان باشد.
بهمنظور بررسی کیفیت خدمات داخلی در شرکتهای تعاونی تولید روستایی مورد مطالعه، میانگین انتظارات و ادراکات اعضا از عملکرد کلی شرکت و نیز اختلاف بین آنها بهطور جداگانه در تکتک شرکتها محاسبه شد و سپس با استفاده از آزمون ناپارامتریک کروسکال والیس میانگین شکاف کیفیت خدمات در بین 13 شرکت مورد مقایسه قرار گرفت. سپس با استفاده از روش تحلیل خوشهای یا کلاستر، این شرکتها از نظر برآورده کردن انتظارات اعضا به سه گروه موفق، نیمهموفق و ناموفق دستهبندی شدند.
در جدول 3 میانگین انتظارات و ادراکات و نیز شکاف کیفیت خدمات در بین این سه دسته نشان داده شده است. در این پژوهش، با توجه به میانگین دامنه تغییرات شکاف کیفیت خدمات در شرکتها، شکاف بین 2/1- تا صفر به عنوان شرکتهای نیمه موفق (با موفقیت متوسط)، شرکتهایی با شکاف کیفیت خدمات پایینتر از 2/1- به عنوان شرکتهای ناموفق و شرکتهایی با شکاف کیفیت خدمات بالاتر از صفر به عنوان شرکت موفق درنظر گرفته شدند.
جدول 3. مقایسه شرکتها تعاونی تولید روستایی از نظر میزان رضایتمندی اعضا
نوع شرکت |
ادراکات |
انتظارات |
شکاف کیفیت خدمات |
موفق |
3082/4 |
7432/3 |
565/0 |
نیمه موفق یا باموفقیت متوسط |
3170/3 |
8346/3 |
5176/0- |
ناموفق |
8805/1 |
5743/3 |
6938/1- |
نتیجة آزمون کروسکال والیس |
000/0Sig= |
12df= |
مأخذ: یافتههای پژوهش
چنانکه نتایج آزمون کروسکال والیس نشان میدهد، اختلافی معنیدار بین میانگین رضایتمندی اعضای شرکتها از عملکرد کلی شرکتشان در سطح اطمینان 99 درصد وجود دارد؛ بهعبارت دیگر، میزان رضایتمندی اعضای همه شرکتها یکسان نیست. همانطور که دادههای جدول نشان میدهد، تفاوت بین شکاف کیفیت خدمات در بین شرکتهای موفق و ناموفق زیاد است و این تفاوت ناشی از برداشتی میباشد که اعضا از عملکرد شرکتها در ابعاد پنجگانه داشتهاند (ادراکات) و نه انتظارات اعضا که این مسئله میبایست مورد توجه مدیران شرکتها قرار گیرد.
مقایسۀ ویژگیهای فردی اعضا با میزان رضایت آنها از کیفیت خدمات داخلی شرکتها
به منظور مقایسه میزان رضایتمندی اعضا با ویژگیهای فردی، از آزمون ناپارامتریک کروسکال والیس استفاده شد. نتایج نشان میدهد که اختلاف معنیداری بین میانگین سطح رضایتمندی اعضای شرکتهای مورد مطالعه در گروههای سنی مختلف وجود دارد. همانگونه که جدول 4 نشان میدهد، بیشترین میزان شکاف کیفیت خدمات متعلق به گروه سنی 61 سال و بالاتر و کمترین میزان شکاف مربوط به گروه 41 تا 60 سال میباشد. همچنین بر اساس نتایج، با افزایش سن میانگین انتظارات افراد افزایش مییابد در حالی که پایینترین سطح ادراکات مربوط به افراد 61 ساله و بیشتر است.
جدول 4. مقایسة میزان رضایتمندی افراد نمونه مورد مطالعه در گروههای سنی مختلف
رده سنی |
میانگین ادراکات |
میانگین انتظارات |
شکاف کیفیت خدمات |
40 و کمتر |
5021/3 |
8722/3 |
3701/0- |
41 تا 60 |
5315/3 |
7563/3 |
2248/0- |
61 و بیشتر |
9355/2 |
6879/3 |
7524/0- |
نتایج آزمون کروسکال والیس |
003/0Sig= |
2df= |
602/11Chi-quare= |
مأخذ: یافتههای پژوهش
نتایج این آزمون همچنین نشان میدهد که اختلاف معنیداری بین میانگین رضایتمندی افراد با سطح سواد آنها وجود دارد. چنان که دادههای جدول 5 نشان میدهد، با افزایش سطح سواد اعضا، بر سطح انتظارات آنها در غالب موارد افزوده شده، لیکن سطح ادراکاتشان کاهش مییابد. بر اساس نتایج، بیشترین میزان شکاف کیفیت خدمات متعلق به گروه با سطح تحصیلات دانشگاهی و کمترین شکاف مربوط به گروه با سطح تحصیلات راهنمایی میباشد.
جدول 5. مقایسه میزان رضایتمندی افراد نمونه مورد مطالعه در سطوح تحصیلی مختلف
سطح تحصیلات |
میانگین ادراکات |
میانگین انتظارات |
شکاف کیفیت خدمات |
بیسواد |
9775/2 |
7311/3 |
7536/0- |
مکتبی و ابتدایی |
0819/4 |
7495/3 |
3324/0 |
راهنمایی |
5501/3 |
5841/3 |
034/0- |
متوسطه |
3211/3 |
8206/3 |
4995/0- |
دانشگاهی |
0214/3 |
2302/4 |
2088/1- |
نتایج آزمون کروسکال والیس |
Sig=000/0 |
df=4 |
Chi-square=527/42 |
مأخذ: یافتههای پژوهش
نتایج آزمون کروسکال والیس همچنین نشان میدهد که بین میانگین سطح رضایتمندی افراد مورد مطالعه با سابقه عضویت اختلافی معنیدار وجود دارد. براساس دادههای جدول 6، مشاهده میشود که بیشترین میزان شکاف کیفیت خدمات در بین افراد با سابقه عضویت 6 تا 10 سال وجود دارد.
جدول 6. مقایسة میزان رضایتمندی افراد نمونه مورد مطالعه با میزان سابقة عضویت متفاوت
سابقه |
میانگین ادراکات |
میانگین انتظارات |
شکاف کیفیت خدمات |
|
5 سال و کمتر |
0092/4 |
7446/3 |
2646/0 |
|
6 تا 10 سال |
0407/3 |
6540/3 |
6132/0- |
|
11 سال و بیشتر |
3513/3 |
8323/3 |
4810/0- |
|
نتایج آزمون کروسکال والیس |
Sig=000/0 |
df=2 |
Chi-square=427/19 |
|
مأخذ: یافتههای پژوهش
نتیجهگیری و پیشنهادها
یکی از مهمترین عوامل مؤثر بر موفقیت شرکتهای تعاونی مشارکت اعضا در امور مربوط به شرکت میباشد که این خود مستلزم جلب رضایت و ایجاد انگیزه در آنهاست. اگرچه تا به امروز میزان رضایت کارکنان از کیفیت خدمات داخلی در بسیاری از سازمانها مورد سنجش قرار گرفته اما با وجود اهمیت رضایت اعضا در شرکتهای تعاونی، این مهم تا به حال بر اساس مدل منسجم و معتبری سنجیده نشده است. بر این اساس، مطالعه حاضر به دنبال یافتن نمونه کاربردی از مدل سروکوال برای سنجش میزان رضایتمندی اعضا از کیفیت خدمات داخلی در شرکتهای تعاونی تولید روستایی و نیز تعیین میزان رضایت آنها از این خدمات میباشد. یافتهها نشان داد مدل اصلاح شده سروکوال ابزار مناسبی برای سنجش کیفیت خدمات داخلی در شرکتهای تعاونی تولید روستایی است. بنابراین، با توجه به اهمیت ابعاد پنجگانه مدل سروکوال در سنجش کیفیت خدمات و در نظر گرفتن انتظارات اعضا در هر کدام از ابعاد، این مدل میتواند راهنمای خوبیبرایمدیران در فرایند تصمیمگیریباشد. بر اساسنتایج به دست آمده، در مجموع شرکتهای تعاونی تولید روستایی در برآوردن انتظارات اعضای خود موفق نبودهاند. همچنین بررسی تکتک ابعاد نشان داد که اختلاف بین میانگین ادراکات و انتظارات اعضای شرکتهای تعاونی تولید روستایی استان چهارمحال و بختیاری در همۀ ابعاد مدل رضایتسنجی سروکوال، به جز بعد اطمینان خاطر، در سطح اطمینان 99 درصد معنیدار است و لذا این شرکتها تنها در بعد اطمینان خاطر توانستهاند انتظارات اعضا را برآورده سازند و در سایر ابعاد، میانگین انتظارات به طور معنیداری بالاتر از میانگین ادراکات اعضاست. از آنجا که بعد اطمینان خاطر بیانکنندۀ میزان اعتماد اعضا به مدیران شرکت میباشد و با توجه به کوچک بودن محیط روستا، وجود اعتماد در بین مردم امری طبیعی است. همچنین بر اساس یافتههای پژوهش، بیشترین میزان شکاف مربوط به بعد پاسخگویی است درحالی که بر اساس قوانین سازمان تعاون، تعیین خطمشی و برنامههای شرکت بر عهده مجمع عمومی است و هیئتمدیره در واقع مجری تصمیمات اخذ شده توسط اعضا میباشد. بنابراین، هیئت مدیره میبایست نسبت به روند اجرای برنامهها در برابر اعضا پاسخگو باشد. بیتوجهی به این مسئله در شرکتهای تعاونی میتواند تحقق اهداف بلندمدت شرکت را به شدت تحت تأثیر قرار دهد. یافتههای پژوهش حاضر با یافتههای مطالعات امینی و رمضانی(1385)، کرمی و آگهی (1389)، نکویی نایینی و همکاران (1388)، برونیس و همکاران (Bruynis et al., 2001) و آنال و همکاران (Unal et al., 2009)) مبنی بر عدم رضایت اعضا از عملکرد شرکت انطباق دارد، در حالیکه مخالف نتایج به دست آمده از پژوهشهای لطیفیان (1385) و پورطاهری و همکاران (1391) میباشد. به نظر میآید مهمترین دلیل عدم تطابق این نتایج، شاخصهای درنظر گرفته شده برای موفقیت میباشد.
عدم رضایت اعضا از عملکرد شرکت در بسیاری از پژوهشها یکی از موانع موجود بر سر راه مشارکت آنها بر شمرده شد؛ بنابراین به نظر میرسد مدیران شرکتهای تعاونی برای جلب مشارکت اعضا، که یکی از عوامل مهم در موفقیت آنهاست، بایستی در حد امکان رضایت اعضا را تأمین کنند. بعد فیزیکی بهشدت بستگی به امکانات و توان مالی شرکتها دارد و شاید برآوردن انتظارات اعضا در این بعد به سادگی امکانپذیر نباشد، در حالی که سایر ابعاد مانند بعد پاسخگویی، همدلی و اعتماد، تنها نیاز به توجه جدیتر مدیران شرکتها به اعضا دارد؛ آنچه در قوانین شرکتهای تعاونی نیز بر آن تأکید شده است. نتایج پژوهش همچنین نشان داد بین سطح رضایتمندی افراد مورد مطالعه با ویژگیهای فردی مختلف تفاوت معنیدار وجود دارد به گونهای که با افزایش سن، میانگین انتظارات افراد افزایش مییابد، چرا که تغییرات رفتاری انسان نظیر احساس بیاعتمادی و بدبینی بهدیگران با بالارفتن سن ممکن است افزایش یابد. در غیر این صورت باید بپذیریم که این واقعنگری میتواند برخاسته از تجربیات سالمندان باشد. همچنین با افزایش سطح سواد اعضا، سطح انتظارات آنها افزایش و سطح ادراکاتشان کاهش مییابد. بدیهی است انتظار منطقی هم میتواند این باشد که با افزایش سطح تحصیلات میزان انتظارات انسانها از محیط پیرامونیشان فزونی گیرد و کیفیت خدمات ارائه شده را در سطح پایینتر ارزیابی کنند. سابقه عضویت اعضا بر میزان رضایتمندی آنها از خدمات ارائه شده در شرکت نیز تأثیر میگذارد به طوری که میتوان گفت با افزایش سابقه عضویت اعضا بر میزان انتظارات آنها افزوده میشود.
با توجه به یافتههای پژوهش پیشنهادهای زیر ارائه میگردد:
1. از آنجا که مدل سروکوال میتواند ابزار مناسبی برای سنجش کیفیت خدمات داخلی در شرکتهای تعاونی باشد، مدیران شرکتها میتوانند با بهرهگیری از این ابزار، ابعادی از خدمات را شناسایی نمایند که نیاز به توجه جدیتر دارد و به این ترتیب در جهت جلب رضایت اعضا و ایجاد انگیزه در آنها برای مشارکت در امور شرکتها گام بردارند.
2. با توجه به اینکه بیشترین میزان شکاف کیفیت خدمات متعلق به بعد پاسخگویی میباشد، مدیران میتوانند با برگزاری بهموقع جلسات مجمع عمومی و توجه به خواستهها و نظرهای اعضا، آنان را برای پیشبرد اهداف شرکت با خود همراه سازند.
3. با توجه به اینکه بین میزان رضایتمندی اعضا با ویژگیهای فردی مختلف تفاوت معنیدار وجود دارد، مدیران در برآوردن انتظارات اعضا باید به این نکته توجه نمایند و به علاوه، با شناسایی ترکیب کلی شرکتها و ویژگیهای فردی اعضا حداکثر تلاش خود را در برآورده کردن انتظارات و خواستههای اعضا انجام دهند.
4. بر اساس نتایج پژوهش، یکی از مشکلات شرکتهای تعاونی بالا بودن سن اعضای شرکتهای تعاونی و سطح سواد پایین آنهاست. پیشنهاد میشود پژوهش جامعی در زمینه دلایل عدم گرایش نیروهای جوان و تحصیلکرده به تعاونیها انجام شود.
5. با توجه به تفاوت چشمگیر عملکرد مدیران در برآورده کردن انتظارات اعضا در بین شرکتهای مختلف پیشنهاد میشود پژوهشی با هدف بررسی رابطه بین ویژگیهای فردی مدیران با عملکرد آنها در این زمینه انجام شود. نتایج این پژوهش میتواند به اعضا در انتخاب مدیران شایستهتر یاری رساند.
6. پیشنهاد میشود پژوهشی با هدف بررسی رابطه بین کیفیت خدمات داخلی در شرکتهای تعاونی و میزان موفقیت این شرکتها انجام شود.