عوامل مؤثر بر بازاریابی جمعی کارآفرینانه در تعاونی‌های تولید کشاورزی استان کردستان

نوع مقاله: مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشجوی کارشناسی ارشد، دانشکده مدیریت کشاورزی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان

2 گروه ترویج و آموزش کشاورزی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان

3 گروه ترویج و آموزش کشاورزی، دانشکده مدیریت کشاورزی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران

4 دانشیار گروه ترویج و آموزش کشاورزی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان

چکیده

هدف این تحقیق کاربردی بررسی بازاریابی جمعی کارآفرینانه در تعاونی‌های تولید کشاورزی با استفاده از روش تحقیق پیمایشی بود. جامعة آماری تحقیق را اعضای (سهامداران) 13 تعاونی تولید کشاورزی در استان کردستان به تعداد3500 نفر تشکیل دادند که با استفاده از فرمول کوکران، 346 نفر از میان آنها به روش نمونه­گیری خوشه­ای انتخاب شدند. برای جمع­آوری داده­ها از یک پرسش‏نامه محقق‏ساخته استفاده شد که روایی آن بر اساس دیدگاه گروهی از متخصصان و پایایی پرسش‏نامه بر مبنای محاسبة ضریب آلفای کرونباخ برای مقیاس­های مختلف (853/0 تا 932/0) تأیید شد. نتایج نشان داد که 3/48 و 9/30 درصد پاسخگویان به ترتیب، گرایش متوسط و زیاد به بازاریابی جمعی کارآفرینانه دارند. طبق ماتریس همبستگی، رابطة مثبت و معنی­داری بین بازاریابی جمعی کارآفرینانه و متغیرهای برندسازی جمعی‌، گرایش به نوآوری جمعی و سرمایة اجتماعی وجود دارد. نتایج تحلیل مسیر نشان داد که برندسازی جمعی به طور مستقیم (475/0) و گرایش به نوآوری جمعی (129/0) و سرمایة اجتماعی (090/0) به طور غیرمستقیم تأثیر مثبتی در بازاریابی جمعی کارآفرینانه دارند.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Influencing Factors on Collective Entrepreneurial Marketing in Agricultural Production Cooperatives in Kurdistan Province

نویسندگان [English]

  • Loghman Abbasi 1
  • Mohammad Sharif Sharifzadeh 2
  • Gholamhossein Abdollahzadeh 3
  • Muhammad Reza Mahboobi 4
1 Agricultural Extension and Education, Gorgan University of Agricultural Sciences and Natural Resources
2 Department of Agricultural Extension and Education, Gorgan University
3 Department of Agricultural Extension and Education, Faculty of Agricultural Management, Gorgan University Agricultural Sciences and Natural Resources, Gorgan, Iran.
4 . Associate Professor, Department of Agricultural Extension and Education, Gorgan University of Agricultural Sciences and Natural Resources, Gorgan, Iran
چکیده [English]

            The purpose of this research was to investigate collective entrepreneurial marketing in agricultural production cooperatives. This applied research was carried out using survey research method. The statistical population of this research were consisted of the all members (shareholders) of the 13 agricultural production cooperatives in the Kurdistan province (N=3500), of which 346 were selected using cluster sampling technique. A researcher-made questionnaire was used to collect data. The validity of the questionnaire was determined based on expert's view and reliability was confirmed based on Cronbach's alpha coefficient for different scales (from 0.853 to 0.932). The results showed that 48.3% and 30.9% of respondents have moderate and high tendency to collective entrepreneurial marketing, respectively. According to the correlation matrix, there is a positive and significant relationship between collective entrepreneurial marketing and collective branding variables (r=0.500 and sig=0.000); tendency to collective innovation (r= 0.114 and sig=0.034); and Social capital (r= 0.112 and sig=0.037). The path analysis showed that collective branding directly (0.475), tendency to collective innovation (0.129) and social capital (0.090) indirectly have a positive effect on the collective entrepreneurial marketing.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Collective Entrepreneurial Marketing
  • Collective Branding
  • Collective innovation
  • Social Capital
  • Agricultural Production Cooperatives

باباخانی، ا. و واحدی، م. (1396). بررسی تأثیر سرمایه اجتماعی در میزان موفقیت تعاونی­های شیلات استان ایلام. فصلنامه تعاون و کشاورزی، 6(22)، 53 - 79.

رضایی، ر.، منگلی، ن. و صفا، ل. (1394). بررسی مفهوم و ابعاد بازاریابی کارآفرینانه و تأثیر آن در کسب و کارهای کوچک و متوسط. کارآفرینی در کشاورزی، 2(2)، 1- 16.

زارع‏شاه­آبادی، ا.، اسلامی، ب. و مهدی­پور خراسانی، م. (1391). بررسی میزان تأثیر سرمایه اجتماعی در موفقیت تعاونی­های تولیدی شهر یزد. فصلنامه برنامه­ریزی رفاه و توسعه اجتماعی، (15)، 183 - 214.

عزیزپورفرد، ف.، قبادی علی­آبادی، س. و چیذری، م. (1393). تأثیر سرمایه اجتماعی در موفقیت تعاونی‌های دامداران شهرستان کوهدشت. فصلنامه تعاون و کشاورزی، 3(12)، 1 – 21.

عزیزی، ش.، قره­چه، م. و ستار، و. (1395). ارایه مدلی برای تبیین عوامل مؤثر بر عملکرد برند در صنعت مواد غذایی. مدیریت بازرگانی، 3(10)، 115 –  126.

کلانتری، خ. (1392). برنامه‌ریزی و توسعه منطقه‏ای (تئوریها و تکنیکها). تهران: انتشارات خوشبین.

Abimbola, T. (2001). Branding as a competitive strategy for demand management in SMEs. Journal of Research in Marketing and Entrepreneurship, 3(2), 97-106.

Aguilera, R. V., Rupp, D. E., Williams, C. A., & Ganapathi, J. (2007). Putting the S back in corporate social responsibility: a multilevel theory of social change in organizations. Academy of Management Review, 32(3), 836-863.

Baker, W.E., & Sinkula, J.M. (2009). The complementary effects of market orientation and entrepreneurial orientation on profitability in small businesses. Journal of Small Business Management, 47 (4), 443- 464.

Baumgarth, C.  (2010). Living the brand: brand orientation in the business-to-business sector. European Journal of Marketing, 44(5), 653-671.

Danau, A., Flament, J., & Van Der Steen, D. (2011). Choosing the right strategies for increasing farmers’ market power. Instruments put to the test, Collectif Stratégies Alimentaires asbl. European Commission and Belgian DGD. Brussels.

Dash, R., & Purohit, A. (2006). Collective action by smallholders for market access: an exploration of farmers’ initiatives and best practices. A paper presented in research workshop on collective action and market access for smallholders. 2-5 October 2006. Cali, Colombia.

Donner, M., Fort, F., & Vellema, S. (2017). From geographical indications to collective place branding in France and Morocco. In the importance of place: geographical indications as a tool for local and regional development (pp. 173-196). Springer International Publishing.

Dopico, D.C., Blazquez, F., & Tudoran, A. (2009). Credibility of collective brand as a source of equity: an empirical application for Spanish wine market. In 113th EAAE Seminar. September (pp. 3-6).

Fishman, A., Finkelstein, I., Simhon, A., & Yacouel, N. (2015). Collective brands. International Journal of Industrial Organization, 59, 316-339.

Gruère, G., Nagarajan, L., & King, E.O. (2009). The role of collective action in the marketing of underutilized plant species: lessons from a case study on minor millets in South India. Food Policy, 34(1), 39-45.

Hardesty, S. D. (2005). Cooperatives as marketers of branded products. Journal of Food Distribution Research, 36(1), 237-242.

Jones, R., & Rowley, J. (2011). Entrepreneurial marketing in small businesses: a conceptual exploration. International Small Business Journal, 29(1), 25-36.

Kamdem, C. (2016). Collective marketing and cocoa farmer's price in Cameroon. Economics Bulletin, 36(4), 2535-2555.

Kersting, S., & Wollni, M. (2012). New institutional arrangements and standard adoption: evidence from small-scale fruit and vegetable farmers in Thailand. Food Policy, 37(4), 452-462.

Leduc, Y. (2009). Mise en marché collective. Contribution to the international seminar ‘Increasing the Market power of Agricultural producers. Instruments and Constraints’ Held in Brussels on 2 October 2009. Brussels, Collectif Stratégies Alimentaires. URL: http://www.csa-be.org/IMG/pdf_Yves_Leduc_Mise_en_contexte.pdf.

Lee, H.J., & Yun, Z.S. (2015). Consumers’ perceptions of organic food attributes and cognitive and affective attitudes as determinants of their purchase intentions toward organic food. Food Quality and Preference, 39, 259-267.

Mort, G.S., Weerawardena, J. , & Peter, L. (2012). Advancing entrepreneurial marketing evidence from global firms. European Journal of Marketing, 46(3/4), 546- 561.

Narrod, C., Roy, D., Okello, J., Avendaño, B., Rich, K., & Thorat, A. (2009). Public–private partnerships and collective action in high value fruit and vegetable supply chains. Food Policy, 34(1), 8-15.

Nwaizugbo, I.C., & Anukam, A.I. (2014). Assessment of entrepreneurial marketing practices among small and medium scale enterprises in Imo state Nigeria: Prospects and challenges. Review of Contemporary Business Research, 3(1), 77- 98.

O'Cass, A., & Viet Ngo, L. (2007). Market orientation versus innovative culture: two routes to superior brand performance. European Journal of Marketing, 41(7/8), 868-887.

Pai, D.C., Lai, C.S., Chiu, C.J., & Yang, C.F. (2015). Corporate social responsibility and brand advocacy in business-to-business market: the mediated moderating effect of attribution. Journal of Business Ethics, 126(4), 685-696.

Robbins, P., Bikande, F., Ferris, S., Hodges, R., Kleih, U., Okoboi, G., & Wandschneider, T. (2004). Advice manual for the organisation of collective marketing activities by small-scale farmers. Natural Resources Institute (NRI), Chatham, UK.

Supriyanto, S., Herianto, S. H., Wastutiningsih, S. P., Untari, D. W., Dinarti,   S.I., & Winanti, D.L. (2012). Strategi adaptasi petani terhadap perubahan iklim. Laboratorium Pengkajian Masalah Sosial dalam Pertanian Program Studi Penyuluhan dan Komunikasi Pertanian UGM. Yogyakarta.

Urde, M. (1994). Brand orientation-a strategy for survival. Journal of Consumer Marketing, 11(3), 18-32.

Urde, M. (1999). Brand orientation: a mindset for building brands into strategic resources. Journal of Marketing Management, 15(1-3), 117-133.

Vorlaufer, M., Wollni, M., & Mithofer, D. (2012). Determinants of collective marketing performance: evidence from Kenyas coffee cooperatives. In Selected Paper prepared for presentation at the IAAE Triennial Conference. Foz do Iguacu, Brazil (pp. 18-24).

Wang, K. (2013). Collective innovation: a literature review. In Technology Management in the IT-Driven Services (PICMET), 2013 Proceedings of PICMET'13: (pp. 608-615). IEEE.

Wang, Y., Hsiao, S. H., Yang, Z., & Hajli, N. (2016). The impact of sellers' social influence on the co-creation of innovation with customers and brand awareness in online communities. Industrial Marketing Management, 54, 56-70.

Wollni, M., & Fischer, E. (2015). Member deliveries in collective marketing relationships: evidence from coffee cooperatives in Costa Rica. European Review of Agricultural Economics, 42(2), 287-314.

Wollni, M., & Zeller, M. (2007). Do farmers benefit from participating in specialty markets and cooperatives? The case of coffee marketing in Costa Rica. Agricultural Economics, 37(2-3), 243-248.

Wu, L.W., Lii, Y.S., & Wang, C.Y. (2015). Managing innovation through co-production in interfirm partnering. Journal of Business Research, 68(11), 2248-2253.

Yoo, B., Donthu, N., & Lee, S. (2000). An examination of selected marketing mix elements and brand equity. Journal of the Academy of Marketing Science, 28(2), 195-211.