بررسی نگرش اعضای تعاونیهای تولید کشاورزی شهرستان کرج نسبت به استفاده از عملیات کشاورزی پایدار

نوع مقاله: مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانش‌آموختة کارشناسی ارشد توسعه روستایی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم و تحقیقات تهران

2 دانشیار گروه توسعه روستایی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم و تحقیقات تهران

چکیده

این پژوهش با هدف کلیِ مطالعه نگرش اعضای تعاونیهای تولید کشاورزی شهرستان کرج نسبت به استفاده از عملیات کشاورزی پایدار انجام شد. جامعه آماری تحقیق شامل اعضای تعاونیهای فعال تولید کشاورزی در سطح شهرستان کرج بود (N=1120) که با استفاده از فرمول نمونه‏گیری کوکران و با وارد کردن انحراف معیارِ متغیر وابستة تحقیق (به کارگیری عملیات کشاورزی پایدار)، 177 نفر از آنها برای مطالعه انتخاب شدند. ابزار اصلی تحقیق پرسشنامه‏ای بود که روایی آن را پانل متخصصان و پایایی آن را ضریب آلفای کرونباخ تأیید کردند (7/0α>). تجزیه و تحلیل داده‏ها به‏وسیله نرم‏افزار SPSSwin18 انجام شد. نتایج تحقیق نشان داد که اعضای مورد مطالعه نگرش مساعدی نسبت به کشاورزی پایدار ندارند و عملیات آن را در سطح پایینی به کار  می‏گیرند. علاوه بر این، نتایج تحلیل همبستگی نشان داد بین میزان تحصیلات، آگاهی اعضا از کشاورزی پایدار، شرکت در دوره‏های آموزشی، حمایت دولت از توسعه پایدار و نگرش اعضا نسبت به کشاورزی پایدار با متغیر وابسته تحقیق رابطه مثبت و معنی‏داری وجود دارد. همچنین نتایج تحلیل رگرسیون چندگانه به روش گام به گام نشان داد که سه عاملِ نگرش نسبت به کشاورزی پایدار، آگاهی از کشاورزی پایدار و شرکت در دوره‌های آموزشی 2/56 درصد از متغیر وابسته تحقیق را تبیین می‌کنند

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Attitudes of Agricultural Cooperative Members of Karaj Township toward Sustainable Agriculture Practices

نویسندگان [English]

  • Reza Ebrahimi Maymandi 1
  • S.M Mirdamadi 2
1 . Former Master Student, Department of Agricultural Development, Science and Research Branch, Islamic Azad University, Tehran, Iran
2 Associate Professor, Department of Agricultural Development, Science and Research Branch, Islamic Azad University, Tehran, Iran
چکیده [English]

The purpose of this study was to investigate the attitude of agricultural cooperative members towards sustainable agriculture practices in Karaj Township. The population surveyed were the agricultural production cooperatives (N=1120). By entering the standard deviation of the dependent variable (Achieving Sustainable Agriculture) 177 individuals were selected as the sample for the study using the Cochran sampling formula. The main research instrument was a questionnaire.  Content and face validity for the questionnaire was established by a panel of experts. The Likert-type scales were pilot-tested for reliability with a group of farmers.  Cronbach’s alpha coefficient was 0.7. Findings showed that agricultural cooperative member’s attitude towards sustainable agriculture practices was inadequate and application of sustainable agricultural operations is in moderate and low level. Result of correlation analysis also showed that there was a positive and significant relationship between dependent variable (Attitude toward sustainable agriculture) with member’s level of education, awareness of sustainable agriculture practices, participation in training courses, and governmental support for sustainable development.  Result of regression analysis also revealed that three factors including attitude toward agricultural practices, awareness of sustainable agriculture and participation in training courses could explain 56.2 percent of applying sustainable agricultural practices.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Sustainable agriculture
  • sustainable development
  • Agricultural cooperatives
  • Karaj Township

 

1. بی­نام(1387).کشاورزی­پایدار چیست؟ بازیابی­شده از http://www.irantarjomeh.com_biology-13.htmi

2. شعبانعلی فمی، ح.، قاسمی، ج. ، و محمدزاده نصرآبادی، م. (1388). نظام های کشاورزی پایدار مروری بر رویکردهای عالی. تهران: مؤسسه فرهنگی و منادی تربیت.

3. وهاب زاده، ع. (1376). مبانی محیط زیست. مشهد: انتشارات جهاد دانشگاهی مشهد.

4. Alauddin, M., & Tisdell, C. (1991). The green revolution and economic development: the process and its impact in Bangladesh. London : Macmillan.

5. Al-Subaiee, S., Yoder,  S. F. & Thomson, J. (2005). Extension agents’ perceptions of sustainable agriculture in the Riyadh Region of Saudi Arabia. Journal of International Agriculture and Extension Education, 12(1), 5-13.

6. Alonge, A. J., & Martin, R. A. (1995). Assessment of the adoption of sustainable agriculture practices: Implication for agricultural education. Journal of Agricultural Education, 3(3), 34-42.

7. Borlaug, N.E. (1997). Factual errors and misinformation Norman Borlaug defends the green revolution. Ecologist, 27, 211.

8. Bylin, C., Misra, R., Murch, M., & Rigteringk, W. (2004). Sustainable agriculture: development of an on-farm assessment tool. A project submitted in partial Fulfillment of the requirements for the degree of master of Science/Master of Forestry/Master of landscape Architecture at the university of Michigan. Retrieved may 13, 2007 from http://css.snre.umich.edu

9. Fakoya, E.O., Agbonlahor, M. U., & Dipeolu, A. O. (2007). Attitude of women Farmers towards sustainable land management practices in south-westem Nigeria. World Journal of Agricultural Sciences, 3(4), 536-542.

10. FAO (1991). Netherlands conference on agriculture and the environment. Retrieved September 2003 from http://www.fao.org/sd/epdirect/epre0 023.htm.

11. Garforth, C., & Lawrence,  A. (1997). Supporting sustainable through extension in Asia. Natural Resource Perspective, 21: 17-23

12. Gangadharappa, H.V., Pramod, K.T.M, & Shiva, K.H.G. (2007). Gastric floating drug delivery systems: a review. Indian J. Pharm. Ed. Res. 41, 295–305

13. Harwood, R. (1990). Sustainable agriculture systems. Edited by Edwards, C., Lal, R., Madden, P., Miller, R., & House, G. Northeast Ankeny, IA: Soil and Water Conservation Society.

14. Jayaratne, K. (2001). Agricultural extension educators’ perceptions regarding the teaching and learning processes as related to sustainable agriculture: Implications for agricultural extension education. Unpublished doctoral dissertation.Iowa State University, Ames.

15. Lockeretz, W. (1990). Sustainable agriculture in temperate zones. Edited by Francis, C., Flora, C., & King, L. New York, NY: John Wiley & Sons.

16. McIsaac, G. (1996). Sustainability: What can we learn from the past. Journal  of Sustainable Agriculture, 9(1), 3-7.

17. Minarovic, R., & Mueller, J. P. (2000). North Carolina cooperative extension service professionals’ attitudes toward sustainable agriculture. Journal of Extension .[Online]. Retrieved from http://www.joe.org/joe/ 2000february /a1.html.

18. Powers, J. F. (1994). Sustainable Cropping Systems. In G. McIsaac& W. R. Edwards (Eds.), Sustainable agriculture in the American Midwest (pp. 1-7). Chicago: University of Illinois Press.

19. Pretty, J. (1996). Regenerating agriculture, Policies and practices for sustainability and self-reliance. Washington, DC:  National Academy Ppress.

20. Pyrovetsi, M., & Daoutopoulus, G. (1999). Farmer need for nature conservation education  in Greece. Journal of Environmental Management, 56, 17-157.

21. Rodrigues, G. S., Campanhola., C., & Kitamura, P. C. (2003). An environmental impact assessment system for agricultural R & D. Environmental Impact Assessment Review, 23, 219-244

22. Wallace, M. (1993). The national coalition on integrated pest management: Working for safer food, cleaner water, and wildlife conservation through expanded implementation of integrated pest management. In A. R. Lesile& G. W. Cuperus (Eds.), Successful implementation of integrated pest management of agricultural crops (pp. 1- 7).Boca Raton, FL: Lewis Publis hers

23. Williams, D. L. (2000). Students’ knowledge of and expected impact of sustainable agriculture. Journal of Agricultural Education, 41(2), 19- 24.

24.  Zhen L., Routray, J. K., Zoebisch., M. A., Chen, G., & Cheng S. (2005). Three Dimensions of sustainability farming practices in the north China plain: A case study froming practices in the North China plain, A case study from Ningjin County of Shandong province, PR, China Agriculture. Ecosystems and Environment, 105, 507-522.

25. Zulfikar Rahman, M., Mikuni, H., & Mostafizur Rahman, M. (2009). Towards sustainable farming development: The attitude of farmers in a selected area of Shimane prefecture, Japan. Journal of Sustainable Agriculture, 14(4), 19-33.